Home | Oversigt        

nyhedsbrev

Nummer 3 - marts 2009

InfoGalleri går til kunsten

Det begyndte som et informationssystem til biblioteker. Nu indtager InfoGalleri kunstverdenen, senest Wilhelm Freddie-udstillingen på Statens Museum for Kunst.

 

InfoGalleri udspringer af et forsknings- og udviklingsprojekt, etableret i Alexandra Instituttets kompetencecenter ISIS Katrinebjerg. Dengang skulle galleriet gøre bibliotekernes mange digitale materialer synlige i det fysiske biblioteksrum, bl.a. via interaktive skærme. Nu har også kunst- og museumsverdenen fået øjnene op for InfoGalleriets potentialer. Den nyeste i en række af udstillinger, der gør brug af teknologien, er Statens Museum for Kunsts udstilling med den surrealistiske maler Wilhelm Freddie, der åbnede 28. februar.

Interaktivt bord

- Vi blev kontaktet af firmaet AM Productions, der leverer teknisk assistance til museer, fortæller (projektleder) Balasuthas Sundararajah.

- De havde hørt om InfoGalleriet og mente, at det passede til Wilhelm Freddie-udstillingen. Det var især interaktionen og InfoGalleriets set-up, der tiltalte dem.

På udstillingen bruges InfoGalleriet lidt anderledes, end man kender det fra brugen på biblioteker. I stedet for at fungere som en digital opslagstavle er skærmen lagt ned og bruges som et digitalt bord. Bordet tilbyder museumsgæsterne yderligere informationer om Wilhelm Freddie. Udstillingens forskellige værker vises på skærmen sammen med en mængde relateret materiale som presseudklip, videoer, interviews, breve og artikler. Alt materialet er blevet scannet ind og gjort digitalt, så det kan nås gennem bordet.

Teknik vs. indhold

Ifølge Balasuthas Sundararajah er Statens Museum for Kunst tilfredse med samarbejdet. Og samtidig med at det betyder meget for InfoGalleriet at være efterspurgt af virksomheder som AM Productions, så har det været spændende at arbejde med Statens Museum for Kunst om udstillingen.

- I forhold til bibliotekerne, som vi kender bedre efter lang tids samarbejde, har det været en ny og anderledes oplevelse, fortæller Balasuthas.

- Udstillingen har sit eget univers, der giver spændende muligheder. Samtidig har museet et stort engagement i indholdet af udstillingen, hvor vores engagement er det tekniske, og det har givet nogle begrænsninger. F.eks. ville vi gerne have lavet en ’tilte’-funktion på billedmaterialet, men det var en detalje, museet ikke kunne bruge. Det ville nemlig betyde, at værkerne ville blive vist skævt, og det kunne de ikke acceptere.

Her er indholdet er altså oppe imod teknikken. Og mens indholdet på bibliotekernes infogallerier primært er informationer og struktur, så har museerne i højere grad fokus på det visuelle og grafiske.

- En anden udfordring har været, at der er mange flere daglige brugere på et museum, hvor udstillinger kun vises i en begrænset periode, fortæller Balasuthas Sundararajah.

- Og så har vi også været spændte på om udstillingsgæsterne forstår konceptet. Men vi har da kun fået ros indtil videre, fortæller Balasuthas.

Hvad bliver det næste

Det er ikke første gang, InfoGalleriet anvendes af et museum. Der har også været samarbejder med bl.a. Struer Museum, Moesgård Museum og Nordjyllands Kunstmuseum. Så ved siden af bibliotekerne er museumsverdenen nu ved at blive en veletableret samarbejdspartner for folkene bag InfoGalleriet. En partner, der oven i købet bidrager til at udbygge InfoGalleri-konceptet med nye anvendelser.

Næste fokus bliver sandsynligvis butikker og indkøbscentre, samtidig med at kundekredsen i biblioteks- og museumsverdenen udbygges. For et år siden var Balasuthas Sundararajah den eneste ansatte i InfoGalleriet. Nu er der i alt 7 ansatte i projektet.

Fakta

Udstillingen med Wilhelm Freddie på Statens Museum for Kunst kan ses frem til 1. juni. Se video her.

 

 

 

InfoGalleri_SMK1

Det interaktive bord på Wilhelm Freddie-udstillingen.

 

InfoGalleri_SMK2

 

InfoGalleri_SMK3

 

InfoGalleri_SMK4

 

 

 

 

 

© Alexandra Instituttet A/S