Home | Kontakt | English | Intranet        

nyt

 

Nyheder 2008

 

17.01.08

Århus bliver digital foregangsby

Det Strategiske Forskningsråd støtter nyt strategisk forskningscenter, ”Digital Urban Living”. Centret oprettes på Aarhus Universitet i et unikt samarbejde på tværs af fagområder, institutioner og den offentlige og private sektor.

Forestil dig, at du med din mobiltelefon kan bladre i de seneste lokale nyheder på en skærm i læskuret ved stoppestedet. Samtidig kan se, hvor du finder det bedste og billigste spisested på ruten. Og på turen vil du kunne se en højhusfacade, der skifter farver og mønstre efter vejret. På vej hjem efter en hyggelig aften på restauranten sms’er du lige din restaurantanmeldelse op på skærmen ved det stoppested, hvor du står af.

Det bliver formentlig fremtiden i Århus allerede om et par år. Ideerne til den digitale by skal strømme fra et nyt strategisk forskningscenter, Digital Urban Living eller Byens Digitale Liv, der får til huse på Aarhus Universitet og som netop har fået støtte fra Det Strategiske Forskningsråd.

”Nem adgang til relevant, aktuel information, som er tilpasset, hvor man befinder sig, og nye digitale udtryksformer i byernes fællesrum er efter alt at dømme to sikre vindere i de kommende års digitale udvikling. Der er tale om et lovende forskningsområde og et bredt, regionalt offentlig-privat partnerskab, som giver et godt afsæt for et ambitiøst dansk forskningsprojekt”, siger videnskabsminister Helge Sander.

Centret skal med et samlet budget på 43,5 mio. kr. fungere i fire år fra januar 2008. Pengene og kræfterne skal bruges til at udvikle nye former for digital kommunikation og digitale oplevelser, som vil gøre Århus til en endnu mere spændende by at færdes i, og placere regionen i en førerposition på det oplevelsesøkonomiske område.

”Jeg er utrolig glad for, at vi har fået alle gode kræfter til at samles om Digital Urban Living. Med den nye viden og de mange projekter i byrummet vil vi kunne indtage en førerposition som moderne digital by. Århus bliver dermed stedet, hvor man for første gang oplever og udforsker den digitale teknologis muligheder i byen på egen hånd”, siger borgmester Nicolai Wammen.

Det særlige ved projektet er, at de nye ideer og koncepter udvikles og gennemføres i et unikt samarbejde på tværs af fagområder, institutioner og den offentlige og private sektor. Deltagerne er:

 • Aarhus Universitet, herunder Handelshøjskolen
 • Danmarks Journalisthøjskoles UPDATE
 • Alexandra Instituttet A/S
 • Århus Kommune
 • Region Midtjylland
 • 3XN
 • Århus Stiftstidende,
 • AFA JCDecaux
 • The Animation Workshop
 • Moesgaard Museum
 • Skive Kunstmuseum

Deltagerne bidrager med tilsammen 27 mio. kr. til centrets budget, og de resterende 16,5 mio. kr. er netop blevet bevilget af Det Strategiske Forskningsråd inden for temaet kreativitet, innovation, nye produktionsformer og oplevelsesøkonomi.

Dertil kommer, at centret allerede har aftaler om samarbejde med en række udenlandske forskningsinstitutioner, bl.a. UCLA i Californien, University of Limerick i Irland og Aston Business School i England.

Centeret skal ledes af Kim Halskov, der er professor i informationsvidenskab og leder af CAVI, Center for Avanceret Visualisering og Interaktion.

Århus Kommune tog i sin tid initiativ til centret, og er fortsat stærkt engageret i udviklingen af den digitale by; sideløbende med Digital Urban Living har kommunen planer om et nyt digitalt informationssystem, der bliver tilgængeligt via mobiltelefoner og skærme i byrummet allerede fra 2009.

For nærmere oplysninger:

 • Centerleder Kim Halskov: Telefon 89 42 92 41, mobil 28 99 22 51, email halskov@cavi.dk
 • Konsulent Line Gerstrand Knive, Århus Kommune: Telefon 89 40 22 15, email lgk@erhv.aarhus.dk

Forsknings- og Innovationsstyrelsen

Forsknings- og Innovationsstyrelsen (FI) fremmer forskning og innovation af høj international standard til gavn for det danske samfunds økonomiske, kulturelle og sociale udvikling. FI er en styrelse under Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling og er bl.a. sekretariat for Det Strategiske Forskningsråd.