Home | Kontakt | English | Intranet        

nyt

 

Nyheder 2008

 

03.03.08

Intelligent mål efter tæt samspil

GoalRef er ikke kun til håndbolde. Den kan hjælpe dommerne i flere sportsgrene.

Det Internationale Håndboldforbund IHF’s beslutning om at bruge intelligente Select-bolde ved VM i Kroatien i januar 2009 bliver ikke blot et gennembrud for dommere og spillere verden over. Fremover vil der ikke længere være tvivl om, hvorvidt bolden har passeret målstregen eller ej – den nye teknologi vil fortælle dommeren det i samme sekund, det sker.

Beslutningen er også det endelige gennembrud for det lille iværksætterfirma GoalRef ApS, som står bag teknologien – sammen med boldproducenten Select og Alexandra Instituttet i Århus.

Teknologien i GoalRef går ud på at forsyne bolden med et tyndt kobbernet indvendigt, mens målstolperne og overliggeren forsynes med antenner, elektronik og en sender, som krypteret sender besked til dommeren, når bolden passerer mållinjen.

»Dermed kan GoalRef bruges til både håndbold, fodbold og ishockey. Samtidig kan systemet i dets nuværende form uden videre bruges til også at oplyse boldens hastighed, og med de planlagte videreudviklinger vil det også kunne fortælle om boldens rotation og lufttryk, lige som de opsamlede data vil kunne bruges til at lave præcise animationer på storskærmene i hallen eller stadion, når der er scoret,« fortæller GoalRefs direktør, Ulrik Merrild.

Mens det i første omgang er målene, der gøres intelligente, betyder videreudviklingen, at boldene også bliver det. De er forberedt for at kunne forsynes med unikke chips, som gør hver bold identificerbar, så målene ikke kommer til at sende falske signaler på grund af elektroniske forstyrrelser. Desuden skal chipsene altså kunne registrere og transmittere data om tryk osv.

»Det har været en kæmpe opgave at udstyre bolden med en chip, som kan holde til den hårde behandling, uden at det går ud over boldens spilleegenskaber. Men det er lykkedes,« siger Ulrik Merrild.

Den tyske gigant Adidas er også på vej med et beslutningsstøttesystem til boldspil, men det ser Ulrik Merrild som positivt. Det betyder nemlig i hans øjne, at interessen for sådanne systemer øges, og at markedet dermed bliver større.

Hvor stort markedet for GoalRef kan blive, tør Ulrik Merrild ikke gætte på.

»Men det bliver stort. Systemet er forberedt til at kunne bruges på alle niveauer – både ligaer, divisioner, fritid osv. Fra det dyre til det billige, afhængig af, hvor mange faciliteter, man vil have indbygget,« siger han.

Desuden er GoalRefs patentanmeldte system ikke forbeholdt bolde fra Select. GoalRef er udviklet i tæt samarbejde med Select, men alle andre boldproducenter kan få adgang til at bruge det.

GoalRef systemet har været hurtigere at udvikle end forventet, fordi firmaet fra begyndelsen havde fat i de rette folk med de rette kompetencer.

Ideen om en intelligent bold kom fra tidligere chefredaktør og fodboldtræner Hans Petersen, som i 2000 forelagde den for sin gamle ven Ulrik Merrild, der netop havde startet sit eget it-firma.

Sammen tog de fat i Ole Lehrmann Madsen, datalogiprofessor og direktør i det dengang nystartede Alexandra Instituttet, hvis mission er at bygge bro mellem den offentlige it-forskning og de private it-virksomheder. Herudover har udviklingsselskabet Amfitech ApS med Jørn Eskildsen været tilknyttet lige fra starten, som en anden meget vigtig partner.

GoalRef blev i 2003 et forprojekt i ISIS Katrinebjerg (ét af fire it-kompetencecentre, der blev etableret i efteråret 2002 som en del af den jysk-fynske it-satsning), og via Alexandra Instituttets netværk fik man undersøgt, om man kan bygge en chip ind i en bold, så det stadig er en bold, samt mulighederne inden for hurtig datatransmission, software, antenner og kryptering. I første del af samarbejdet dannede Alexandra Instituttets projekthotel i øvrigt den fysiske ramme om dele af udviklingsarbejdet; siden er GoalRef flyttet ind hos udviklings- og investeringsselskabet Mercon A/S, der har til huse i INCUBA Science Park Katrinebjerg i Århus.

»Ole Lehrmann Madsen tog fat i en masse dygtige folk fra Alexandra Instituttet og fra ingeniørhøjskolen, og fik via instituttets netværk sat gang i forskningen. Alexandra Instituttet har været med lige fra ”servietniveau” og selv udviklet de krypteringsalgoritmer, vi bruger. GoalRef var næppe lykkedes uden Alexandra Instituttet,« siger Ulrik Merrild.

Alexandra Instituttet og Amfitech ApS vil i øvrigt også deltage som underleverandør til den kommercielle videreudvikling af målene.

For nærmere oplysninger kontakt:

Ulrik Merrild, 40 58 40 23

eller

kommunikationschef Arne Vollertsen, Alexandra Instituttet, 23 38 21 07.